Blanc de Blancs team: zeg nooit zomaar beginners tegen rookies

Praat over de Draak en hoor hoeveel keer veelzijdigheid genoemd wordt. Het boottype dat intussen al 92 jaar floreert, moet worden bespeeld als een klassiek instrument. Geen wonder dat de klasse zeilers aantrekt die van fingerspitzengefühl houden. Zoals Hendrik Panneel en Casper De Wolf en een hele RYCB ploeg van jong talent. Hoe baant het het Blanc de Blancs team de weg naar de Dragon Gold Cup?

Om de dynamiek in de Drakenklasse op te vijzelen, besloot het bestuur van de Belgian Dragon Association tray out dagen te organiseren en een Draak ter beschikking te stellen van een jong team. De voorwaarde is: de boot opknappen en onderhouden en er wedstrijden mee varen.
Eerst nog dit: al van de jaren 50 is de Draak thuis bij de RNSYC in Oostende. De club schonk een Draak, de Elan, aan wijlen Koning Boudewijn. Die er naar verluidt maar één keer mee meegevaren heeft. De klasse is nooit uit België weggeweest.
Vandaag gooien heel wat RYCB zeilers hoge ogen in nationale en internationale wedstrijden: BDA voorzitter Alex Helsen, Floris Mortelmans, Ben van Cauwenbergh, Manu Hens enz.

Open ticket voor jong talent

De woordvoerders van het team, Hendrik Panneel (26)  en Casper De Wolf (25) bouwden een zeil carrière op vanuit de Optimist en de Cadet naar de Snipe en de Laser (zelfs het WWSV Talent team), werken mee in de wedstrijdorganisatie en belanden in het RYCB-Race & Rescueteam dat tot op Europees niveau wedstrijden begeleidde.
Ze sturen in 2018 hun kandidatuur in voor dat BDA rookieteam en bingo: de Blanc de Blancs ligt voor hen klaar. Yannick Bongaerts, Loïc Houard, Hendrik Panneel, en Noëmie Wouters vormen de initiele ploeg, later komen daar David Driebeek en Casper De Wolf bij. Ze kennen de thuishaven van de Draken bij de Royal North Sea Yacht club ‘stif’ goed: ze assisteren er geregeld bij wedstrijden op zee. Welkom bij de DUVEL Cup.

Steile leercurve is de prikkel

De Draak is een zéér uitdagende boot, klinkt het enthousiast tweestemmig aan de andere kant van de telefoon. “Hij heeft ons een interessante reeks aan wedstrijden waardoor we snel in de klasse kunnen groeien met een interessante leercurve. Dank zij wedstrijden van plaatselijk tot internationaal niveau, in Oostende en Limburg.“ De ervaring bij RYCB-R&R heeft hen natuurlijk de juiste racedrill bijgebracht.

Als ze vorig jaar meteen in het diepe springen in de Belgian Open van de Drakenklasse, scoren ze meteen de elfde plaats op zeventien deelnemende boten. Het spreekt dat de top drie bezet wordt door (semi) professionele teams die naar een van de weinige races kwamen die nog op de door Covid geblokkeerde kalender overbleef. Statistisch gezien finishen ze dus binnen de helft van de vloot. Mooi.

De optelsom van sterke elementen

Het is duidelijk dat de zin om van deze uitzonderlijke kans een werkelijk project te maken alsmaar groeit. Casper en Hendrik investeren alle vrije tijd , Yannick en Noëmie kunnen zich maar beperkt inzetten. Daarom dat er nog andere RYCB leden meevaren. Zoals David Driebeek, ook al noemt die zichzelf een toevallige opstapper, maar voegt toch zijn verregaande kennis van wedstrijdparcours, de plaatselijke kennis in Oostends water aan toe en kan putten uit zijn Soling-expertise. Ook Vince Dergent komt geregeld meezeilen. Er zullen dit seizoen nog wel verschillende “guests” mee zeilen in de Blanc de Blancs. 

Handen uit de mouwen

De Bel 77, Blanc de Blancs, een door de Deense werf Børresen gebouwde Draak uit 1979 kon wel wat upgrading gebruiken. Ze spenderen dagen aan de Draak. De oude, rotte vloer wordt vervangen. Ze demonteren en her-installeren onderdelen zoals de finetuning systemen van het grootzeil, de voorste trimbalk en ze maken kennis met de voordelen van het Fuck You Later systeem. (dat de voorstag strak houdt voor de wind zodat de genua vlotter uit of inrolt bij de spiwissel.) Met dank voor de kortingen bij Optiteam.

Oostende veroveren en dan de rest van de wereld

Vanaf nu zeilen ze de geregelde Ostend Cup wedstrijden als voorbereiding op de topper van het seizoen: de Belgian Open van begin augustus. Verplaatsingen bv. naar Douarnenez, Aalsmeer of Cascais zitten er voorlopig niet in.
Daarvoor moet er een stevige wagen voor een (goed)gekeurde aanhangwagen komen.
Dat is nog wat te vroeg. Hallo bankkaart?

Advies van de wereldtop

De zeilers in de klasse zijn op veel meer vlakken gentlemen dan bij de steigerborrels alleen. Guy Celis schonk een hele net niet meer nieuwe zeilset van drie genua’s, één grootzeil en twee spi’s van zijn White Pearl (BEL 88) aan het BdB team. Dat meteen een groot verschil merkten als ze ermee het water opgingen. Héél groot.

Bij het voorgaande BOC stapte de Portugees Pedro Rebelo de Andrade bij hen aan boord met een waterval aan tips en tricks. Pedro zeilt al 20 jaar Draak als professional, is verbonden aan de Drakentopbouwer Petticrows en won in 2019 de Gold Cup. Advies van zo’n man is van onschatbare waarde. Het illustreert ook steengoed de spirit in de klasse.  

Mag het iets meer zijn? Gold Cup bijvoorbeeld

De bal rolt van de helling: het BdB team dendert naar het BOC in Oostende tegen een hoge vaart. En daar een stek veroveren in de eerste helft van de vloot. En voor volgend jaar: deelnemen aan de Gold Cup, het onofficiële WK van de Draak-klasse waar de besten van de besten samen starten met alle anderen in de klasse. Er staat nog heel wat op het programma: woensdagavondwedstrijden in Oostende, aanscherpen van wedstrijdtactiek, de boot finetunen en de honderden trimvariatie blindelings kunnen zinstellen. Een sponsor zou fijn zijn en de actieradius aanzienlijk kunnen vergroten, natuurlijk.

Gaan we nog van hen horen? Reken maar van yes.
[PDJ]

Lees HIER meer over de Belgian Dragon Association

Foto’s: Blanc de Blancs team / David Driebeek / Pit De Jonge