Dubbel troef voor G-Zeilen bij RYCB
Het had een zondag als een andere kunnen zijn, maar de sfeer bij RYCB-Galgenweel knetterde van verwachtingen. De maandelijkse G-zeildag was, ondanks de windstille, drukkende klammigheid, hét moment om twee mooie troeven op tafel te leggen.
Veerle Audenaert gaf het startsignaal voor het sociaal project van het OLV-college Plus van Roshan Uppal en Maxim Brijssinck. En MBG-directeur Luc Stuyck overhandigde een giga cheque als ondersteuning van de G-zeilwerking bij Sailability.
Bernard De Keyser, RYCB-secretaris, Galgenweel verantwoordelijke en al jaren de drijvende kracht achter het G-Zeilen, stelde vlotjes de diverse protagonisten voor en legde daarbij steeds de verbinding met de club.
Sociaal project van start
Bij het Onze Lieve Vrouwe College Plus doet men er met de Magis projecten alles aan om de maatschappelijke betrokkenheid van hun leerlingen te vergroten. De leerlingen van het vijfde leerjaar stellen een project voor waarvoor ze zich voor een langere periode willen engageren. Werken met ouderen, bijles geven aan andere leerlingen, sportbegeleiding enz.
Roshan Uppal is al geruime tijd actief als zeilmonitor en is via zijn grootvader, Ron De Wilde, bekend met het G-Zeilen, ondermeer bij de Sailabilityorganisatie. Op haar beurt werkt Sailability nauw samen met de RYCB. Maandelijks organiseren zij recreatieve- en competitietrainings-zeildagen op het Galgenweel in de aangepaste Hansa- en RS-Venture boten.
Langdurende betrokkenheid
Docente Veerle Audenaert van het OLV-college-Plus benadrukte dat het projectvoorstel van Roshan misschien niet het meest voor de hand liggende was, maar dat ze al met de eerste kennismaking aan het Galgenweel kon zien wat voor een potentieel er in de formule schuilt.
Roshan Uppal zet samen met Maxim Brijssinck de schouders onder dertig uur begeleiding van nieuwe en meer ervaren G-zeilers. Voor de jongens een bekende wereld, maar voor de mensen met een beperking een nieuwe en fascinerende beleving. Achteraf wordt het project geëvalueerd met de jongens.
Ron De Wilde, meer bekend als Opa Cadet, hoopt dat deze projecterkenning de start is van een langlopende samenwerking die meer bekendheid van het G Zeilen buiten de zeilwereld zal realiseren.
Steun voor de community
Luc Stuyck, algemeen directeur van MBG, werd door Arne Vanhooff, hoofd speciale technieken bij MBG, geïnformeerd over het G-zeilen.
Een van de maatschappelijk verantwoord ondernemen-waardeschalen van de bouwfirma is SPARC. De ‘C’ staat in deze strategie voor Community. Concreet betekent dit dat het bedrijf aandacht heeft voor in- en externe samenwerking en de interactieve plaats in de gemeenschap. Vandaar dat ze vier sociale projecten ondersteunen, één ervan is G-Zeilen.
Luc Stuyck overhandigde een cheque t.b.v. € 2 500,- aan Sailability. Plus twee vouw-strandstoelen die zeker van pas zullen komen om nog meer van de zeilmaneuvers op- en de zonsondergang in het Galgenweel te kunnen genieten. Veerle Goorden, Sailability vertegenwoordiger, glimt geen klein beetje als ze de cheque mag ontvangen. Met bijhorende zoen.
G-zeilen: hoeksteen bij RYCB-Galgenweel
De RYCB blijft ook hiermee een belangrijke facilitator voor het G-Zeilen, zegt Bernard De Keyser. Wellicht de belangrijkste op watersportvlak.
Buiten de aangepaste infrastructuur, de samenwerking met Sailability en het faciliteren van de recreatieve en sportieve programma’s met deskundige monitoren vormt G-Zeilen een van de vier hoofdthema’s bij RYCB Galgenweel. Door de wind gedragen inclusie, zeg maar.