De Gente di Mare van schipper Roel Ysewyn verdient absoluut om op uw RYCB-lidkaart te pronken
Het team, met vaste ligplaats bij RYCB-Wolphaartsdijk, doorworstelde de Corona situatie en kon toch de Rolex Fastnetrace van 2021 uitvaren. Bovendien bleek het team met massa’s sierende bescheidenheid nog eens de beste Belgische deelnemer uit de 11 landgenoten die aan deze Everest van de zeilsport deelnamen. De traditie van het zeezeilen en racen gaat verder.
Dat verdient een plek in de hall of fame van de club.
De verleidelijke horizon
Zeilmaker Roel Ysewijn opteerde voor deze Italiaanse cruiser racer als compromis tussen zeewaardigheid, performance en comfort. Grand Soleil geniet al meerdere jaren van haar kwaliteitslabels op deze vlakken. Het gezin Ysewijn kan met de 40-voeter lekker vakantiecruisen, wedstrijdzeiler Roel kan met zijn maten het beste uit het schip halen in voornamelijk offshore races. Daarin zit niet alleen de grootste uitdaging, vindt Roel, het wedstrijdmilieu is daar fair, collegiaal en stimulerend.
Voor iedere wedstrijd wordt de Gente di Mare ontdaan van alle overtollige gewicht. Speeldingen van de zoon, het halve kombuismateriaal, kleding, alles, alles gaat eruit. Tanks worden leeggemaakt. Die queeste naar ballastbeperking stopt niet bij bv. het 250 kg zware ankertuig. Dat word vervangen door lichtere aluminium ankers en loodlijn.
‘Ge wilt toch niet tussen de eilanden van de Scillies of Bretagne met een spreekwoordelijke breinaald ankeren, als er geen wind meer is.’. De IRC- en de offshore voorschriften laten niet meer zoals in de IOR-hoogdagen toe dat de gewichtsbeperking de veiligheid en tot op zekere hoogte het comfort in het gedrang komt. Warm eten en dus een kookvuur aan boord is een must, bijvoorbeeld.
Permanent optimaliseren
De Gente di Mare staat ook deze winter in de Blekken Loods van de RYCB. Iedere verbinding, iedere bout, ieder detail wordt grondig nagekeken. De boot moest en kon performanter. Daarom werd de verstaging vorig jaar helemaal vervangen en werd alle trim- en reguleersystemen geoptimaliseerd, net als alle lopend want. Dat heeft het team zonder merkelijke schade door de whirlpool van de Solent gebracht bij de Fastnetstart.
Roel zou geen zeilmaker zijn als hij de zeilgarderobe niet had geüpgraded. Ieder nieuw zeil bouwde hij uit het nieuwe lichte, waterafstotende en vormvaste Endumax-laminaat. Die aanpak sluit ook aan bij de lange termijn voorbereiding van het Gente di Mare wedstrijdprogramma. Dat in feite al voor de jaarwissel op punt stond: training, qualifiers, delivery’s, races en toch voldoende tijd voor de gezins-quality time.
Zeiljaar 22
De schipper, het team en de boot gaan ook in 2022 de RYCB burgee over het wedstrijdwater laten wapperen. De Vuurschepen Race, de North Sea Regatta, de Veronica Race, de RORC East Coast Race en als kers op de taart: de Round Britain in double handed modus staan al op het programma. Je kan Gente di Mare volgen met haar MMSI-nummer op trackers zoals Vesselfinder of als er een tracker van de raceorganisatie aan boord wordt geïnstalleerd.
(C)
De foto op de lidkaart is van de Nederlander Twirre Bogart die de Gente di Mare in winderige condities fotografeerde bij de start van de Scheveningen 500 race naar Portugal.
Dat ene beeld op uw lidkaart is dus dat van wederzijdse trots tussen de RYCB en de Gente di Mare.
Goede vaart.
Grand Soleil 40′
- Zeilnummer: BEL 222
- Ontwerp: Botin Carkeek Design
- Bouw: Cantiere Del Prado, Italië (2008)
- Lengte romp: 12,12 m.
- Lengte waterlijn (Lwl): 10,60 m.
- Breedte romp (Bmax): 3,85 m.
- Diepgang: 2,15 m.
- Waterverplaatsing 9300 kg.
- Kiel: vin // 2500 kg.
- Rompmateriaal: Polyester
- MMSI: 205854430
- Gente di Mare sailing team op Facebook