Guy Celis: beste Belg in de Yanmar Gold Cup Draak

De Draakklasse is al meer dan zeventig jaar thuis in Oostende. Bij deze gentlemans’ klasse hoort een zekere rivaliteit tussen de zeilers van de kust en die van -ruw geschetst- het binnenland. Glunderend haalde Guy Celis (RYCB) die laatste dag van de Gold Cup zijn prijs op: 12de  op 33 deelnemers, 2de in de Corinthian categorie met de BEL 88, White Pearl. En beste Belg. Hoe cool blijft Guy daarbij?

Guy Celis - BEL 88 White PearlEens Draak, altijd Draak

Eerst over dat ‘Corinthian’. De pedigree van de Draakklasse haalt alle energie uit ambitie. De eenheidsklasse hanteert strikte regels zodat de boten weliswaar technisch minimaal kunnen verschillen, maar op het water hebben ze allemaal dezelfde snelheid en zeilcapaciteiten. Aan de bemanning om er nét dat ietsje meer eruit te halen om die hoogste ambities te bereiken.
Ook in dit kampioenschap bleek nog eens dat de in 1948 door Camper en Nicholson in massief hout gebouwde Bluebottle – een geschenk aan HM Queen Elisabeth II en HRH Prince Philip- in de eerste reeksen won en tweede en derde werd. Aan de boot zal het dus niet liggen.

In de queeste naar de Gold Cup -de onofficiële wereldtitel in deze klasse- zetten heel wat ambitieuze eigenaren professionals in. De Corinthians zijn dus de niet professionals.

Grote afrekening van kleinefoutjes

Guy Celis - BEL 88 White PearlGuy Celis is een tevreden Corinthian zeiler. Hij vormt met Steven Vermeire en Pim Harmsen een uitstekend team. Zijn White Pearl gaat even snel en hoog dan de andere Draken, zegt hij.
“Lars Hendriksen, voor de vierde keer Gold Cup winnaar (DEN), Andy Beadworth van Provezza (TUR), Gery Trentesaux van de Bande a Part (FRA), respectievelijk 1, 2 en 3 in deze cup, hebben een lange reeks aan internationale titels achter hun naam staan. Ze zeilen gemiddeld 200 dagen per jaar. Wij 10 dagen. Buiten onze werkuren, dus.

”Dan kom je die gesmeerde routine tekort. Een genua die bij het overstag gaan hapert, de spi die niet onmiddellijk trekt na het hijsen, een stuurfoutje bij een maneuver, je verliest telkens een meter.” Guy hield toch de concullega’s Ben Van Cauwenbergh (RYCB) met vier punten, Xavier Vanneste (RNSYC) met 8 punten en Alex Helsen (RYCB) met 37 punten achter zich? “We zoeken elkaar op het water niet op,” reageert hij koeltjes. Aan wal is dat anders.

Meedraaien in de top

Dragon Gold Cup“We zaten toch geregeld binnen de top tien van de vloot, “relativeert Guy, “De ervaring leert me dat je dan beter geen extreme opties kiest en behoudender gaat varen. Dat heeft wel geloond. Bovendien is dit een echte gentlemans’ klasse, geen geschreeuw, geen agressie, dat heb je in andere klassen soms wel meer. Omdat er drie juryboten op het water waren, zijn er nauwelijks protesten geweest. En amper twaalf penalty rondjes over de zes reeksen.”.
In de reportage op Focus TV over de Gold Cup heeft Belgian Dragon Association voorzitter Alex Helsen (RYCB) het over ‘gemoedelijk racen’ als gevolg van het één-reeks-per-dag-programma van de Gold Cup. Wel zonder discard of aftrek van de minst goede uitslag, alweer een reden om heel behoudend en consequent te zeilen, vindt Guy.

Oostende zeilstad

Dragon Gold CupGuy Celis bevestigt alle enthousiaste berichten over dit event. “We hebben met z’n allen er hard aan gewerkt om er een topevenement van te maken. Een harde verklaring waarom er 33 in plaats van de gebruikelijke 80 boten zijn opgedaagd is er niet. De winnaars van het EK en het WK Draak waren er niet. Zijn 79 plaatselijke, nationale en internationale wedstrijden in een jaar er zelfs voor de Draakklasse net iets te veel aan?  Of speelt de reputatie van het slechte weer dat onze kust kan teisteren Oostende parten? In de vorige Gold Cup kon er hier maar 2 dagen gezeild worden.

“Die reputatie hebben we nu wel helemaal weggewerkt: een prima animatie- en sociaal programma, inclusief walking dinner op de Mercator, ontvangst door de Burgemeester en schepenen van Oostende een top gala evening en uitstekende omkadering zoals kraanwerk en administratie. Plus: co-wedstrijdleider Dirk Sledsens (RNSYC / ONZK) liet zien dat hij de situatie tot in de vingertoppen beheerst. Perfecte banen met stroomcompensatie en een zeer duidelijk raceverloop gebaseerd op exacte voorspelde weerssituaties. De Drakenklasse bracht wedstrijdleider Nino Shmueli mee, de twee hebben perfect samengewerkt. ”

Chapeau (zelfs in het Engels)

Guy Celis BEL 88 White PearlHet blijft eventjes stil na de vraag waaraan Guy de Gold Cup zal blijven herinneren. En dan: “na de races krijg je dan van de grote professionele sterren de opmerking dat ze met je moeten rekening houden. We zijn dus duidelijk in beeld geweest van die mannen die op de podia hebben gestaan van Olympische Spelen, het TP52 circuit en de bekers van Sydney Hobart of Fastnet hebben omhooggehouden. Die waardering vagen ze niet meer uit.”

Tijd maken

En nu? Guy Celis: “we gaan zeker naar het Open Nederlands Draak kampioenschap en dan maken we keuzes voor de winterwedstrijden in Portugal of Frankrijk. Volgend jaar staat het WK Draak in Bodrum ook op de planning, zeker nu er een speciale ferryservice wordt ingezet vanuit Trieste naar Turkije. De grootste uitdaging zal echter worden dat we als bemanningsteam beter op elkaar moeten ingespeeld raken. We zouden zo ver moeten komen dat we bijna vanzelf maneuvreren, dat we weten wat we van elkaar kunnen verwachten.”.

Zou ook voor Guy Celis & co het beste nog komen?

 

Yanmar Gold Cup Oostende results: https://www.manage2sail.com/en-BE/event/b0d12c98-8623-4a20-9166-8fa00a984582#!/onb?tab=documents&classId=14beb15a-3e0f-42b3-8b54-0f00209174ed

Foto’s: Ricardo Pinto

Guy Celis (l) Steven Vermeire
Guy Celis (l) en Steven Vermeire BEL 88 – White Pearl