Hartverwarmende RYCB-Belgica 125 avond over die koude Zuidpool
De RYCB laat de Antarctische erfenis van Adrien de Gerlache niet los
De expeditie van Adrien de Gerlache en zijn mannen met de Belgica – 125 jaar geleden- kan onmogelijk onderschat worden. De grote opkomst voor het speciale commemoratie-event in het RYCB-clubhuis maakt dat heel duidelijk. Op woensdag 26 oktober j.l. voegde de RYCB een nieuw hoofdstuk aan de aandacht voor het watererfgoed toe.
Bernard Baron de Gerlache de Gomery kreeg van Carl Winters, RYCB-voorzitter, het ere-lidmaatschap aangeboden. Zo wordt de verbinding bevestigd tussen de club en deze familie. Die zet zich al meer dan 125 jaar in voor de zorg voor Antarctica en de relaties met ons land. De baron tekende ook het Gouden Boek van de RYCB. Patrick Van den Bulk waakt er hoogstpersoonlijk over.
De twee kennen elkaar als marineofficier.
In dat boek staan overigens ook de authentieke handtekeningen van commandant Adrien de Gerlache, 1ste stuurman Georges Lecointe, explorator Roald Amundsen en wetenschapper Hendryc Arctowski. Zij zetten hun handtekeningen op de avond voor het vertrek van de Belgica, die voor de club voor anker lag.
The Jibe serveerde overigens voor deze speciale avond het 4-gangen menu van 125 jaar geleden, weliswaar met een iets modernere toets.
De andere kijk op de Zuidpool en de naglans van de Belgica Expeditie
In zijn causerie zoomde Managing Director Nicolas Van Hoecke in op de werking van de International Polar Foundation en nog meer op de Princes Elisabeth Basis, de enige werkelijke zero emission basis op de Zuidpool.
Er wordt permanent gewerkt aan die nul uitstoot, door, bijvoorbeeld het systeem dat zwart en grijs water zuivert te vernieuwen.
De vooruitstrevende basis is tijdens de Zuidpoolzomer de hub voor wetenschappers van over de hele wereld. Door de omwentelingen in de wereld werkt de IPF aan het beheer van een eigen landingsbaan, precies om de continuïteit te kunnen garanderen.
De International Polar Foundation
Maritiem fotograaf Mike Louagie en auteur, wetenschapper en wereldreiziger Lien De Ruyck raakten een gevoelige snaar door lyrisch over de meest uitzonderlijke plek van de wereld te praten.
Louagie stelt zich de vraag of het groeiend toerisme het natuurbehoud niet gaat doen afkalven? De Ruyck had het over haar enorme verwondering voor die machtige natuur. Ze vraagt zich ook af of we er niet met te veel doembeelden over denken, terwijl er zoveel inspirerende, positieve verhalen over te vertellen zijn die een ander zicht geven op de onweerlegbare klimaatzaak.
Een manier om het succes van de avond te peilen is de reactie van het publiek. Tijdens de causerieën kon je een speld horen vallen, de achterafvragen werden met interessante feiten beantwoord en er kwamen felicitaties over wat de The Jibe chefs op de borden toverden.
Antarctica expeditie – Mike Louagie