Hoge inzet voor het OBK FINN in Scharendijke

Open Belgisch Kampioenschap FINN klasse sluit aan bij Benelux Kampioenschappen

Click HERE for the English version
Voor de tweede keer kiest de Belgische Finn-klasse voor de boeiende combinatie die de klassieker Benelux Kampioenschap inhoudt. Het open vaarwater van de Grevelingen, de accommodatie van Scharendijke, de stevige wedstrijdorganisatie van WVS en het RYCB Race & Rescueteam, de algemene, internationale sfeer, allemaal troeven om de heren in deze notoire en levendige klasse vier dagen topracing te laten beleven.

Alles voor de nationale Finn titel

Het kampioenschap wordt over vier dagen gespreid van 12 tot/met 15 augustus in Scharendijke, Grevelingen, Zeeland.

Vorig jaar schreven er 30 deelnemers in: 12 Belgen, 17 Nederlanders en 1 Duitser.  De beste Belgische Finnzeilers worden ook dit jaar weer verwacht, als we de WhatsApp berichtgeving mogen geloven.

De inschrijvingen zijn pas open, maar de klasse verwacht minstens evenveel deelnemers als vorig jaar.


Unieke kans voor zeilers zonder Finn

Wie snel is kan eventueel en na het maken van goede, rechtstreekse afspraken een Finn van de klasse gebruiken om er aan dit OBK mee deel te nemen.

Mail naar bestuur@finn-sailing.be voor verdere stappen.
In de loop van het jaar organiseert de klasse ook try out dagen. Ze hoopt vooral getalenteerde zeilers met zeil en wedstrijdervaring, maar ook fysieke kracht uit andere klassen te overhalen. De Finn is niet bepaald een beginnersboot.

Uitdagingen

De klasse kijkt uit naar verscherpte competitie in dit OBK want de ervaring van de zeilers groeit naarmate er meer wordt gezeild. Wiedes. Maar kijk toch even naar de kalender van de klasse. De regelmaat waarmee gezeild wordt en de vliegwielwerking hoeft geen verdere uitleg.

Waardoor bijvoorbeeld Sigurd Vergauwe, die de nationale titel al meerdere keren inpalmde, het steeds lastiger krijgt in de strijd met Finn coryfeeën Filip Willems, Sebastien Godefroid, nu ook Willy Hambrouck. Willy schafte zich dit jaar opnieuw een Finn aan. Maar ook Matisse Cattrysse (Europe), Yves Bassette (Draak) of Tony Delava (IRC). Men kan wel meer verrassingen verwachten, zeker omdat de klasse intussen ook andere, soms jongere, zeilers aantrekt in de zeilzones Limburg en Oostende. Ewoud Pylyser, Europe kampioen, versterkte de Finn vloot met een recente Fantastica.

De sterke Nederlandse Finnzeilers, die vorig jaar het kampioenschap domineerden, zullen het niveau verder nog meer opvijzelen.

Benelux Kampioenschappen eenheidsklassen

De keuze om het Open Belgisch Kampioenschap tijdens de Benelux Kampioenschappen op het Grevelingenmeer te houden, een co-organisatie van de Royal Yacht Club van België en de Watersportvereniging Scharendijke, brengt het beste van alle kwaliteiten samen. Open water, vrije wind, maar geen stroming en geen excessieve golfslag. Hoewel sommigen op stroom en golven kicken, spreekt het Grevelingenvaarwater meer Finnzeilers aan.

Website Benelux Kampioenschappen 23

Afwegen

Zelfs in de respectabele Finn-klasse kennen ze het begrip compromis goed. De boot en de klasse genieten van drie hoge standaarden: zowel technisch, tactisch als fysiek, zowel voor de boten, de uitrusting als de zeilers. Dat het een voormalige Olympische klasse is, maakt dat de wedstrijden van hoog niveau zijn en dus ook hoog niveau in die standaarden vraagt. Competitie voor veeleisende en doorgaans krachtige, forse fijnproevers, dus.

Het ontwerp van de Finn is intussen 74 jaar oud. Zowel boot als uitrusting evolueerden met de tijd mee. In het top of the range materiaal wordt koolstof, titanium, kevlar toegepast. Ook op vlak van bootconstructie is de zoektocht naar de beste combinatie van materiaal en engineering nog bijlange niet voorbij.  Het leuke is wel dat zelfs boten van enkele generaties terug best meekunnen in de topcompetitie. De zeiler bepaalt de prestaties.

Smeulend vuur aanwakkeren

In enkele jaren tijd groeide de Belgische Finnklasse bezetting van een handvol zeilers tot meer dan veertig nu. Dat heeft met de intensieve PR te maken van Wim Heyndrieckx die de eigenaren van de veel te lang stilliggende boten overhaalde om toch mee te doen.

Stijn Helsen, PR van Finn Sailing Belgium zegt dat je in de Finn op het scherp van de snee kan varen, een riante keuze hebt aan boeiende wedstrijden, maar dat je -in tegenstelling tot het Olympische tijdperk- ook als niet professional uitstekend aan de bak kan komen. Zijn keuze voor de Finn heeft te maken met de kwaliteit van de wedstrijden, maar ook met tijd. Gedaan met bemanning zoeken en complexe transfers regelen en hij kan presteren zonder dat zijn werk of gezinsleven er onder lijdt.  In België zijn er drie zones waar de Finn floreert: Limburg, Oostende (Spuikom) en Antwerpen. Het Galgenweel is wellicht wel klein, maar er zijn geregeld ook zeer laagdrempelige wedstrijden zoals de Midweek Challenges op woensdag, uitstekende trainingsevents.  

Topzeilers

De klasse hanteert bovendien met veel verve de getrapte leeftijdsindeling. Junior: onder 23 jaar, Senior: 23-39 jaar, Master: 40-49 jaar, Grand Master: 50-59 jaar, Grand Grand Master: 60-69 jaar, Legend: 70-79 jaar, Super Legend: 80+ jaar en dat komt die witgekuifde veteranen goed van pas.

Wim Henderieckx spendeerde naast zijn werk als zeilschoolverantwoordelijke op het Galgenweel met succes heel veel tijd in de herlancering van de klasse in België. Oud Olympisch zeiler en zeilcoach Filip Willems keerde niet alleen naar de Finn terug, hij brengt ook een boeiend netwerk van al die zeilers mee die hij ooit gecoacht en getraind heeft. Daarop stapte ook Olympiër Sebastien Godefroid terug in de Finn. Recent zijn er ook enkele Seniors in de Finn gestapt, doorgaans zeilers die te groot en te zwaar zijn geworden voor ILCA of Europe.  Maar ook wat meer ervaren -en struisere- wedstrijdzeilers uit het IRC-circuit pakken de Finn er steeds gemakkelijker bij.


Benelux Kampioenschappen 2023

Snipe // RS 500 // RS Feva

Finn / Europe / ILCA 4 / ILCA 6 / ILCA 7 / Musto Skiff / RS Aero / Contender