VEZEGA-watersportverenigingen tegenstander van wild kitesurfen op Galgenweel
Wingfoilen is een snel groeiende variatie op het windsurfen. Door het speciale zeil en de vleugel die de surfer en de plank uit het water tillen, worden spectaculaire snelheden behaald en kan de behendige surfer zich uitleven in allerhande ‘tricks’ die het boarden kenmerkt. Windomstandigheden zoals bij de recente stormen prikkelen de wingfoilers. Zich willen uitleven moet verstandig gebeuren, zegt VEZEGA.
Beperk de risico’s van de foil opwinding
De watersportverenigingen die het Galgenweel beheren onder de samenwerkende organisatie VEZEGA wijzen echter op de hoge risico’s van het wingfoilen in periode van najaars- en winterstormen buiten clubverband.
De Vlaamse Waterweg (DVW) gaf de exploitatie van het Galgenweelwatervlak in concessie aan vijf watersportverenigingen, verzameld onder de vzw VEZEGA. De clubs focussen op watersport en recreatie voor al haar leden. Overigens zijn de boorden voorbehouden aan hengelaars met wie DVW een aparte regeling trof. Overal staan verbodsborden omdat zwemmen niet is toegelaten. De clubs zorgen ervoor dat hun leden die vanuit de clubinfrastructuren aan de zuidoostkant van het brakwatermeer gemakkelijk en veilig kunnen vertrekken en weer aanmeren.
Wingfoilen zonder bijstand, geen goed idee
Behalve tijdens door de clubs georganiseerde zeilactiviteiten verzorgen de clubs geen permanentie op het Galgenweel. Wie dus op eigen houtje en op andere momenten dan tijdens zeilactiviteiten het water opgaat kan niet rekenen op redding of welke assistentie dan ook.
De activiteiten worden duidelijk bij alle clubs geafficheerd, inclusief de richtlijnen waar en wanneer er gezeild en/of gefoild kan worden.
Foilers dienen zich dus te informeren bij de club waarvan ze lid zijn en na te vragen wanneer er al dan niet assistentie geboden kan worden indien nodig. Leden van de clubs zijn door hun lidmaatschap ook meteen verzekerd via de Wind en Watersportfederatie WWSV.
Bovendien zijn er nog minder voor de hand liggende risico’s. Wingfoilen bij veel wind vreet energie en vergroot de kans om in het water te vallen. Na enkele keren slaat de vermoeidheid toe, wat de afkoeling en de daarbij horende verstramming versnelt. Er van uitgaan dat je wel tegen een of andere oever aan zal drijven, is geen oplossing. Op verschillende plekken liggen scherpe obstakels net onder het wateroppervlak of is de rietkraag breed.
Clubs faciliteren het watersporten
VEZEGA vindt niet dat wingfoilen op het Galgenweel verboden moet worden. De organisatie beklemtoont echter dat wingfoil-adepten lid dienen te worden van één van de aan het Galgenweel gelegen watersportverenigingen om zo correct gebruik te maken van de geboden faciliteiten
Vereniging voor de Bevordering van de Zeilsport op het Galgenweel.
VEZEGA VZW
Foto’s: Lucie Dorne on Unsplash / Harold Granados on Pexels