Vakantiereis Seacation: Erwin en Petra verleggen hun zeilgrenzen  

We vroegen enkele leden naar hun indrukken van de voorbije vaarvakantie. We kregen enthousiaste, uiteenlopende en vooral inspirerende reacties. Erwin en Petra Verstraelen  zoomen hier in op hun Seacation, een reis met verrassende aspecten. Stap eventjes mee aan boord van de Atla, een Beneteau Océanis 411.

In onze Seacation, zo noemen we onze zeilvakanties, zouden we verder gaan langs de Franse kust dan in 2022. Dat betekent concreet: verder komen dan de monding van de Seine. Normandië lonkte immers om verder ontdekt te worden. Dit jaar hadden we zes weken tijd kunnen vrijmaken. Daar was een onderbreking inbegrepen van vier dagen Marseille. Eline, onze dochter, nam daar deel aan de Olympische Spelen in de Nacra17 klasse. Vaut le detour, en geen klein beetje.

Dagtochten

Op 8 juli gooien we in Wolphaartsdijk de trossen los en gaan richting Noordzee. Via Breskens, Nieuwpoort, Duinkerken naar Boulogne. Van daaruit steken we de golf diagonaal over naar Fécamp om vervolgens, met een bocht rond de bouwzone van het nieuwe windmolenpark Le Havre aan te lopen.  

Wij hebben iets met die stad. Vooral de minimalistische architectuur van de jaren 50 weet ons te bekoren. De Saint Joseph kerk, bijvoorbeeld. Het gebouw herinnert aan de verwoesting van WOII en de verdwenen zeelui. Architect Perret gaf het brute betonnen gebouw een vuurtoren uitzicht maar liet het verder helemaal hol, waardoor het iets sacraals krijgt.

Denk Normandië en eet oesters

Vanaf Ouistreham beginnen we echt grenzen te verleggen. Geregeld kregen onderweg we gezelschap van dolfijnen. Een echte bonus. Saint-Vaast-la-Hougue vinden we meteen een afspiegeling van het echte Normandië. Het getijdehaventje ligt midden in uitgestrekte oesterkwekerijen.

Cherbourg is op zich niet zo heel bijzonder, maar huisvest wel de Cité de la Mer, een indrukwekkend museum. Op één locatie kan je een grote collectie bathyscafen bewonderen, een nucleair aangedreven onderzeeër, een tentoonstelling over het vergaan van de Titanic en een reeks aquaria met bijzonder onderwaterleven bezoeken.

Muren van rots

We zijn helemaal klaar om door te varen naar Guernsey. Op dit eiland maakten we exact 25 jaar geleden de bijna volledige zonsverduistering mee. Nu trok Beaucette ons aan, een bijzondere jachthaven.

Door de wand van een oude steengroeve te slopen is er een verbinding met de zee ontstaan.  Guernsey kent zeven meter getijdenverval. Bij laag water lig je omringd door de rotsen en staat de ingang volledig droog.  Over de aanloop van Beaucette gaan de wildste verhalen rond.  Het is natuurlijk uitkijken en de situatie goed op voorhand bekijken, maar het valt al bij al goed mee. Bovendien lig je dan zeer rustig en vlak naast het mooiste wandelgebied van het eiland.

Omwegje Olympics in Marseille

Na vier dagen was het tijd om de steven terug te keren richting Noorden. In Le Havre laten we de boot 10 dagen achter om via thuis naar Marseille te reizen. We beleven samen met Elines’ broer onvergetelijke hoogtepunten. Ze zijn voor Eline een goede graadmeter in aanloop van de Spelen van 2028 in Los Angeles.

Wat later vertrekken we uit Le Havre huiswaarts in rustige dag etappes. Na 41 dagen varen meren we terug aan in Wolphaartsdijk. Einde Seacation 24.

Zeilers ‘high’

We hebben de flow gevoeld waar mensen die maanden of jaren weg zijn met hun boot ongetwijfeld in terecht komen. Onze volgende stap is nachttochten maken, om daarmee te kunnen doorstoten tot de côte Atlantique. Het inbouwen van een AIS staat op de wenslijst voor deze winter.

Op deze tocht kruisten we verschillende clubleden, niet in het minst onze voorzitter. Altijd fijn om onze clubwimpel te zien wapperen ver weg van de thuishaven.

Interessante plekken uit het Atla logboek